Een oorzaak van een klacht is meerlagig, en er zijn 3 even belangrijke systemen die met elkaar in verbinding staan.
- Structurele: ons bewegingsapparaat
- Metabole: je bent wat je eet!
- Psycho-emotionele: zitten we goed in ons vel?
Ikzelf ben niet de osteopaat die enkel en alleen het bewegingsapparaat onderzoekt en behandelt. Ik geloof heel sterk in een wisselwerking en onlosmakende verbondenheid van de 3 bovenstaande systemen waar, mijn inziens, de sleutel tot een completere of holistische benadering van een (chronische of vaak terugkerende) klacht.
Het is ook vaak zo dat als patiënten bij ons komen, ze reeds een volledig traject hebben doorlopen. Mensen sukkelen bijvoorbeeld al een geruime poos met rug of nekklachten en uit onderzoek ( RX, NMR,… ) blijkt er geen (of onduidelijke) reden te zijn voor hun pijn. Tevens werkt dan pijnstillende of ontstekingsremmende medicatie ook niet afdoende en kan de kinesitherapeut maar tijdelijke verlichting brengen. Dat zijn de mensen die dan vaak ten einde raad naar de osteopaat komen omdat wij verder kijken. Kunnen we alles oplossen? Jammer genoeg niet, maar ik doe toch wel mijn uiterste best om mensen te helpen door voorbij de pijnklacht te kijken.
Hoe ga ik te werk?
Met patiënten die ik voor de eerste keer zie, stel ik altijd hetzelfde behandelingsplan op:
Anamnese: door gerichte vraagstelling probeer ik te weten te komen wie de persoon is die voor me zit om een zo goed als mogelijk algemeen beeld van iemand te vormen.
- Wat zijn de klachten en in wat uiten zich die? Hoe lang zijn er al klachten en hebben die een link met een mogelijks ongeval/trauma/…?
- Zijn er mogelijke verbanden die kunnen worden gelegd tussen onze bovenstaande 3 systemen? Een moeilijke spijsvertering of maaglast (zuurbranden) kan pijn in de wervelkolom veroorzaken zonder iemand daar vaak bij stilstaat.
- Slaapt iemand goed?
- Hoe ziet iemand zijn voedingspatroon eruit en hoe verloopt de vertering?
- Is iemand sportief?
- Zittende job of intense lichamelijke job?
- Kan iemand nog ontspannen en tot rust komen of voelt iemand zich dag in en dag uit als opgejaagd wild? Kan iemand nog genieten van kleine dingen?
- Zijn er dagelijkse medicamenten innames en kan dit de opname van andere essentiële vitamines,… blokkeren en klachten veroorzaken? Inname van maagzuurremmers blokkeren bijvoorbeeld de opname van een zeer essentieel vitamine ( B12) die bij tal van lichaamsprocessen noodzakelijk zijn.
Behandeling
Ik stippel altijd 2, maximaal 3 consultaties uit voor mijn patiënt binnen een termijn van 8 weken. Hierna maken we een balans op, patiënten moeten ( in meer of mindere mate) beterschap merken na 2/3 behandelingen. Zoals ik al aanhaalde : ik probeer de 3 systemen met elkaar te combineren wat impliceert dat er ook soms moeite door de patiënt moet worden gedaan inzake aanpassingen van het voedingsschema, toepassen van stressreducerende technieken,… Ikzelf kan niet alles alleen doen, ik reken op de hulp van mijn patiënt om bepaalde negatieve patronen te doorbreken.
De ervaring leert me dat wanneer het lijden bij patiënten groot genoeg is, de wil om essentiële veranderingen te maken inzake lifestyle er daadwerkelijke ook is.